Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής στην Β΄ Αθηνών και Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης υπέβαλε την εξής ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, κ. Κατσέλη :

«Tον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στη δημοσιότητα, έρευνα που αφορούσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9.550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150. Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδας, Λουτρακίου, Νιγρίτας, Σουρωτής, κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη ουρανίου στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως στις 23/2/96, αναφέρει τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και πολλά άλλα σπάνια ορυκτά και σιδηρομεταλλεύματα, όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο.
Ερωτάσθε
1) Γιατί δεν έχει γίνει προσπάθεια εκμετάλλευσης όλου αυτού του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται στο υπέδαφος πολλών περιοχών της Ελλάδας ;
2) Ποιο σχέδιο προτίθεσθε να εφαρμόσετε για την εκμετάλλευση του παραπάνω ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας, λαμβανομένου υπόψιν ότι σε πολλά από τα παραπάνω η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική παραγωγός χώρα στον κόσμο ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: